Elektryczny piec do domowej pizzy – czy jego zakup to dobry pomysł?
Świeża, aromatyczna, ciepła i z tym, co lubisz – domowa pizza własnego wypieku, to szybki sposób na pyszny posiłek.
Masz ochotę na pizzę, ale ceny w restauracjach stale rosną? Boisz się, że pizza przyjedzie za 1,5 godziny, przypalona, zimna lub w ogóle nie z tymi składnikami, co powinna? Chyba każdy musiał się kiedyś zmierzyć z tego rodzaju rozczarowaniami. A co powiesz na domową pizzę, której zapach rozchodzi się po całym domu, odklejając domowników od ekranów telefonów, komputerów i przyciąga do stołu, bez konieczności wyłączania im Wi-Fi?
Domowa pizza prosto z pieca
Wystarczy kilka składników na ciasto (możesz wykonać je ręcznie lub w maszynie do chleba), ewentualnie gotowe ciasto ze sklepu, ulubione dodatki, sos pomidorowy, by przyrządzić smaczny obiad, albo kolację dla całej rodziny. Pizzę można upiec w piekarniku, jednak nie będzie ona smakowała tak, jak ta z pizzerii. To kwestia przede wszystkim różnicy w wysokości temperatur. Żaden piekarnik nie rozgrzeje się tak mocno, co piec. Piekarnik, nie może się także równać z kamieniem. Piec elektryczny z kamieniem ceramicznym, równomiernie rozprowadza temperaturę i utrzymuje ją na wysokości nawet 400 stopni. Posiadając w domu takie urządzenie, możesz szybko przygotować posiłek dla gości, a także zachęcić do wspólnego gotowania dzieci, które same będą mogły skomponować swoje placki i zjeść wszystko, bez wyciągania nielubianych warzyw.
Jakie są rodzaje pieców do pizzy?
Na rynku można dostać piece opalane drewnem, piece elektryczne oraz gazowe. Te pierwsze to piece jak w pizzerii, jednak ich koszt oraz ilość potrzebnego miejsca nie pozwalają w większości przypadków na taki zakup. Nieco lepiej przedstawia się sytuacja z piecem gazowym, lecz i w jego przypadku cena oraz gabaryty mogą stanowić przeszkodę. Najlepszym rozwiązaniem w warunkach domowych, ale też w lokalach, gdzie pizza jest jednym z wielu dań, będzie elektryczny piec do pizzy. Jest niedrogi, kompaktowy, a przy tym ekspresowo się nagrzewa i pozwala przyrządzić wyśmienitą, włoską pizzę.
Na co zwrócić uwagę, kupując piec elektryczny do pizzy?
Istotną kwestią może być średnica płyty. Na użytek domowy, w zupełności wystarczają 30-34 cm. Dobre urządzenie potrzebuje zaledwie 4-5 minut na to, by upiec pizzę, więc nawet robiąc dwa placki, nie ma obawy, że pierwszy ostygnie, zanim drugi będzie gotowy. Dobrze jest wybrać urządzenie z minutnikiem, który zapobiegnie ryzyku przypalenia.
Wybierając piec elektryczny do pizzy, zwróć uwagę na to, by posiadał regulację temperatury. Dzięki temu poza upieczeniem pizzy będzie można w nim odgrzać posiłek lub przygotować inne potrawy, mięsa, warzywa, a także ciasto. Takie możliwości daje elektryczny piec do domowej pizzy marki Ariete. To niezwykle funkcjonalne urządzenie, które sprawdzi się w każdych domowych warunkach, w kuchni, ale też na tarasie. Bardzo dobrze spisuje się nawet w domku letniskowym, jeśli tylko będzie mieć dostęp do prądu. Możesz za jego pomocą wyczarować smaczny i aromatyczny obiad lub przekąskę na imprezę. Co ważne, piec Ariete pomimo świetnej jakości kosztuje stosunkowo niewiele, więc inwestycja szybko się zwróci, gdy zrezygnujesz z zamawiania pizzy z restauracji.